To najlepsze ciasteczka owsiane jakie jadłam. Są pyszne, zdrowe i nie trzeba ich piec

Dodano:
Owsiane ciasteczka czekoladowe Źródło: Shutterstock / Anastasiia from Ukraine
Słodka przekąska nie zawsze musi oznaczać puste kalorie. Moje ciasteczka owsiane to najlepszy dowód na to, że słodkości mogą być zdrowe. Robię je z kilku prostych składników i nic nie piekę, a deser smakuje nieziemsko.

Od dawna stawiam na domowe słodkości, bo gdy przyrządzę je sama, wiem, co zawierają. Staram się tak dobierać składniki, by jak najwięcej było tych zdrowych. I tak zamiast gotowych ciastek, robię proste ciasteczka owsiane. Nie ma przy nich dużo pracy, a są naprawdę smaczne. Na dodatek dostarczają mnóstwa wartościowych składników.

Jak przygotować płatki owsiane na ciasteczka bez pieczenia?

Na ciasteczka zwykle przeznaczam płatki owsiane górskie lub zwykłe, bo mają więcej wartościowych składników, niż błyskawiczne. Poza tym są twardsze i przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Efekt ten jeszcze zwiększam, podprażając wcześniej płatki na suchej patelni. Gdy się lekko zrumienią, nabierają też przyjemnego aromatu.

Jak zrobić czekoladowe ciasteczka owsiane z serkiem?

Przygotowanie tych smacznych i zdrowych ciasteczek owsianych jest bardzo proste. Wystarczy podgrzać do rozpuszczenia kilka składników, wsypać do masy płatki owsiane i całość wymieszać. Potem pozostaje tylko uformować ciasteczka, zastudzić i złączyć je po dwa przy pomocy serka.

Przepis: Czekoladowe ciasteczka owsiane z serkiem

Zdrowe ciasteczka owsiane bez pieczenia z dodatkiem czekolady, przekładane serkiem

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 2-3 łyżki masła orzechowego lub masła
  • 100-150 g ricotty, serka wiejskiego lub mascarpone
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyPłatki owsiane podpraż na suchej patelni. W rondelku umieść masło orzechowe, większość miodu i kawałki czekolady. Podgrzewaj, aż składniki się rozpuszczą i dobrze połączą. Dodaj płatki owsiane, dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę do przestudzenia.
  2. Formowanie ciastekZ przygotowanej masy uformuj w dłoniach płaskie, nieduże ciasteczka. Odłóż je do zastygnięcia. Serek wymieszaj z pozostałym miodem, łącz przy jego pomocy po dwa ciasteczka. Wstaw je do lodówki na ok. 30 minut.

Czym jeszcze można połączyć owsiane ciasteczka?

Do połączenia dwóch owsianych ciasteczek możecie też użyć innych mas. Dobrze sprawdzi się np. krem czekoladowo-orzechowy czy masa kajmakowa. Oczywiście przekąska stanie się wtedy o wiele bardziej kaloryczna. Masami tymi możecie też dosłodzić twarożek, dzięki czemu nadzienie będzie mniej słodkie, a przy okazji bardziej wartościowe.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...